Dette kan man si at er en oppfølger til Hans-petter sin artikkel om mobbing, trakassering på internett i Norge. Dette skjer daglig i sosiale medier og på internett. Usikker på hva som er lov å si og ikke si på Internet og sosiale medier? Vi har ytringsfrihet i Norge, men med begrensinger. Det er ikke en frihet å gå på person angrep, rakke ned på andre, bruke trusler for å ytre din mening.
Dette er en nettside, men vi skriver også mye om sosiale medier fordi at man bruker sosiale medier på pc, nettbrett og smart mobiler i dag. På siden vår har vi klare regler.
1. Du skal oppføre deg som folk.
2. Du skal hjelpe de som kan mindre.
3. Janteloven gjelder ikke her. Vi skal gi deg kunnskap og dra deg fram.
4. Du skal klare å diskutere og du skal kunne skille på sak og person. Begynner du å gå på person får du en kraftig advarsel. Forsetter du så blir du kastet ut.
5. Vi har nulltoleranse for mobbing og trakassering.
6. Du har også lov til å ta feil og det er lov å være uenig, man må ikke alltid ha rett.
7. Bruk gjerne kilder for å styrke din sak. Det gjør vi også.
8. Vi liker å diskutere så lenge det går på saken.
9. Ikke gi dem som går på person mere å tenne på bålet i saken. Si klart ifra hva du mener på sak og stopp.
Dette er en grei guide som man kan bruke på siden vår og ellers i livet. Sosiale medier er kommunikasjon og det må man beherske. Der er også lett å misforstå og ta feil, men da inrømmer man det med en gang også går man videre. Man må være ydmyk samtidig som man lærer mere.
Kunnskap med data og sosiale medier må brukes riktig. Det er ett kraftig virkemiddel. Unge kan lære opp eldre. Eldre må være gode forbilder igjen for de unge. Vi må tenke at vi skal bygge landet på sosiale medier og utvikle oss som Nasjon for å sette det på spissen. Da må alle lære hele tiden. Du lever hele livet og du blir aldri utlært. Du må alltid være klar for å lære nytt. Lære av feilene dine og fortsette videre. Sier du at du er ferdig utlært så stopper du å utvikle deg. Du har ingen mål.
Hva skjer når alle i Norge skal rakke ned på hverandre, mobbe, hetse, forfølge gå på personagrep o.s.v. Det er ikke med på å bygge landet for å sette det i perspektiv. Vi bryter hverandre ned og er med å ødelegge nasjonen.
Akkurat dette poenget tar en film tak i som jeg har sett. Den heter Fearless med Jet Lee.
I gamle dager i Kina så slåss de nemlig til døden for å bli den beste slåsskjempen. Alt handlet om ære, men på sikt så bare bryter de ned hverandre og nasjonen. Hovedrolle innehaveren ender opp med å å drepe sin dyktigste konkurrent. Tiden går og verden går videre. Snart så blir verden utenifra en trussel mot Kina. Hovedrolle innehaveren må ha tenketid, innse sinen feil og finne en ny vei i livet. Det som skjer videre da er at folk slutter å sloss mot hverandre til døden, men heller ender opp med å gå sammen som en nasjon mot trusselen. Dette blir sagt i filmen:
Konkurranser hjelper oss å se svakheter og bli bedre mennesker. Vår eneste virkelige fienden er oss selv. Fokuset er ikke lengere å drepe.
Hvis vi hele tiden drar hverandre ned videre i Norge på sosiale medier så bygger vi ikke landet. Så derfor lager jeg en ny liste:
– Vi skal dra hverandre opp som nasjon.
– Vi skal alltid oppføre oss som folk.
– Vi skal jobbe sammen mot samme mål.
– Vi skal bli dyktige på kommunikasjon.
– Vi skal hjelpe de som kan mindre.
– Vi skal skal skille mellom sak og person.
– Vi skal hjelpe de videre de som gjør feil en gang. Da hjelper vi de flere ganger til de forstår.
– Vi skal bli forbilder for mange andre land i sosiale medier.
Hvis vi hele skal slåss, mobbe og trakkasere hverandre så ødelegger vi hverandre. Det må vi bare slutte med. De eldre i dag bygde landet etter krigen. Vi må fortsette å bygge landet videre digitalt på sosiale medier.
Vi har også fått spørsmål om at vi ikke skal skrive om sosiale medie relaterte saker. Fordi det ikke er datarelatert. Når du leser denne teksten så ser du denne på pc`en , smartmobilen eller nettbrettet ditt og det er relevant som bare det.
Til sist, dette er ikke en mal, dette er ikke en ordre, dette er ingen oppdragelse, dette skal du ikke følge blindt. Du skal tenke selv og gjøre deg opp din egen mening om temaet.
Hvordan påvirker dette ditt liv og deg selv i hverdagen?
Du trenger ingen grunn for å hjelpe andre opp og fram. Bare gjør det.
For andre artikler se her, også sjekk ut oss på sosiale medier Facebook og Twitter.