Denne e-posten, som utgir seg for å være fra “Kripos”, ble videresendt til vår mailsjekker. Vår konklusjon var at e-posten vurderes som usikker og den er høyst sannsynlig et phishing-forsøk. Avsenderadressen står som “EC3 – Kripos” <lauryn.giles@fairmont.co.za>””, emnet er “Rettsavgjørelse” og den starter med “Vennligst se vedlagte dokument.”.
Vi anbefaler å ikke klikke på dokumentet som er vedlagt i denne e-posten og heller ikke svare på e-posten. Dersom du er i tvil, vil det være lurt å kontakte Kripos direkte for å sjekke om informasjonen i e-posten er korrekt.
Hvordan fungerer denne svindelen?
Dersom man klikker på det vedlagte bildet/dokumentet kan det føre til at skadelig programvare lastes ned samtidig. Hvis man svarer på e-posten forteller det uvedkommende at e-postadressen brukes og det kan føre til videre forsøk på svindel.
Hva avslører denne e-posten?
- Avsenderens e-postadresse: E-posten kommer fra “lauryn.giles@fairmont.co.za”, noe som virker rart og ikke troverdig for Kripos (politiet). En ekte e-post fra Kripos vil komme fra en adresse som slutter på “@politiet.no”.
- Oppfordring til handling: E-posten ber deg om å åpne et vedlagt dokument og kontakte en person så snart som mulig. Dette kan være en metode for å skape hastverk slik at du handler uten å tenke deg om. Vær forsiktig med slike henvendelser.
- Bilder i e-posten: E-posten inneholder et bilde som kan lastes ned ved å klikke på det. Dette kan være en måte å infisere datamaskinen din med skadelig programvare. Unngå å klikke på bilder i mistenkelige e-poster.
Her er noen gode forhåndsregler for å unngå å bli svindlet:
- Bruk sunn fornuft før du utleverer sensitiv informasjon. Når du får et varsel fra banken din eller en annen større institusjon, må du aldri klikke på lenken i e-posten. Åpne i stedet nettleservinduet og skriv inn adressen direkte i adressefeltet, slik at du kan forsikre deg om at nettstedet er ekte.
- Stol aldri på alarmerende meldinger. De fleste anerkjente selskaper vil ikke be om personlig identifiserbar informasjon eller kontodetaljer via e-post. Dette inkluderer banken din, forsikringsselskapet og alle selskaper du gjør forretninger med. Hvis du noen gang mottar en e-post som ber om noen form for kontoinformasjon, så slett den umiddelbart og ring deretter selskapet for å bekrefte at kontoen din er OK.
- Ikke åpne vedlegg i mistenkelige eller merkelige e-poster – spesielt Word, Excel, PowerPoint eller PDF-vedlegg.
- Unngå å klikke på lenker i e-poster til enhver tid, fordi disse kan inneholde skadelig programvare. Besøk heller nettstedet direkte ved å skrive inn riktig nettadresse.
- Hold programvaren og operativsystemet oppdatert. Windows er et ofte mål for phishing og andre angrep, så vær sikker på at du er sikker og oppdatert. Spesielt for de som fortsatt kjører noe eldre versjoner enn Windows 10.
Husk at alle med Datahjelperne Pluss får personlig hjelp av oss.