

Denne e-posten, som utgir seg for å være fra “Caterina Palmieri” og IMF (Det internasjonale pengefondet), ble videresendt til vår mailsjekker. Vår konklusjon var at e-posten vurderes som usikker og den er høyst sannsynlig et phishing-forsøk. Avsenderadressen er “caterinapalmieri126@gmail.com” og emnet er “GOD DAG”.
Vi anbefaler å ikke klikke på noen av lenkene i denne e-posten, ikke svare og ikke oppgi noen form for personlig/finansiell informasjon.
Hvordan fungerer denne svindelen?
E-posten er høyst sannsynlig et phishing-forsøk. Når mottakeren svarer, kan svindlerne bruke dialogen til å bygge tillit og be om personlig informasjon, bankdetaljer eller betaling av avgifter. Dette kan føre til økonomisk tap og/eller identitetstyveri.
Dersom man svarer på en slik e-post bekrefter man også at den er i bruk, det gjør den verdifull og svindlerne kan selge e-postadressen din videre slik at du får flere phishing-epost i fremtiden.
I alle tilfeller kan svindlerne misbruke informasjonen de får.
Hva avslører denne e-posten?
- E-posten kommer fra en gmail-adresse. Store organisasjoner som IMF (Det internasjonale pengefondet) eller EIB (Den europeiske investeringsbanken) ville ikke sendt fra en gmail.com-konto, så dette er uvanlig og gir grunn til å være skeptisk.
- Innholdet i e-posten inneholder typiske elementer av et “advance-fee scam”, hvor mottakeren informeres om en stor sum penger som angivelig venter på dem, men som krever kontakt eller handling for å frigjøre midlene. Dette er en velkjent taktikk brukt av svindlere for å lokke mottakere til å gi fra seg personlig informasjon eller betale gebyrer for å få tilgang til pengene.
- Svindlerne bruker navnet til den faktiske direktøren for IMF, for å få e-posten til å virke ekte. Men det er svært lite sannsynlig at en så kjent person vil kontakte noen fra en gmail-adresse i profesjonell sammenheng.
- E-posten ber om at du handler raskt og samarbeider umiddelbart. Dette er en typisk taktikk som brukes for å stresse mottaker så man stresser og ikke tar seg tid til å tenke kritisk først.
- Språklige feil og avvik.
Her er noen gode forhåndsregler for å unngå å bli svindlet:
- Bruk sunn fornuft før du utleverer personlig informasjon. Når du får et varsel fra banken din eller en annen større institusjon, må du aldri klikke på lenken i e-posten. Åpne i stedet nettleservinduet og skriv inn adressen direkte i adressefeltet. Slik kan du forsikre deg om at nettstedet er ekte.
- Stol aldri på alarmerende meldinger. De fleste anerkjente selskaper vil ikke be om personlig informasjon eller kontodetaljer via e-post. Dette inkluderer banken din, forsikringsselskapet og alle selskaper du gjør forretninger med. Hvis du noen gang mottar en e-post som ber om noen form for kontoinformasjon, så slett den umiddelbart og ring deretter selskapet for å bekrefte at kontoen din er OK.
- Ikke åpne vedlegg i mistenkelige eller merkelige e-poster – spesielt Word, Excel, PowerPoint eller PDF-vedlegg.
- Unngå å klikke på lenker i e-poster til enhver tid, fordi disse kan inneholde skadelig programvare. Besøk heller nettstedet direkte ved å skrive inn riktig nettadresse.
- Hold programvaren og operativsystemet oppdatert. Windows er et ofte mål for phishing og andre angrep, så vær sikker på at du er sikker og oppdatert. Spesielt for de som fortsatt kjører noe eldre versjoner enn Windows 10.
Husk at alle med Datahjelperne Pluss får personlig hjelp av oss.