Artikkelen blir litt lang, men ta deg tid å lese alt. Det er mye viktig å lese her.
Det finnes masse nettbutikker i dag. Det kjøres også masse reklame rettet mot norske forbrukere. Her kommer jeg med en sjekkliste på hva du må passe på per kjøp. Jeg kan ikke henge ut noen nettbutikker med fullt navn.
Først sjekke dine rettigheter ved netthandel. Du må også alltid politianmelde når du har betalt, men aldri fått varen.
Disse nettbutikkene er lette å sette opp. Det samme er Facebooksidene. Så hvis svindlerne treffer med annonsene sine og får lurt flere tusen nordmenn til å handle. Så er det en strategi de fort kan tjene masse penger på. Det er kanskje små beløp for deg, men i den store sammenheng blir dette millioner eller milliarder. Svindel er en storindustri.
For å unngå å bli lurt så er det ditt ansvar å faktasjekke før kjøp, men jeg skal lage en liste med ting du må sjekke og faresignaler du må passe på før kjøp.
Sjekkliste Facebook sider
Når du handler på nett så må du sørge for at Facebooksiden har mye info. Power sin nettside her er ekte.
- Telefonnummer
- Adresse
- Nettside
- Epost: Husk også at mange nettsider bruker gmail.com. De kan være seriøse, men da må du også sjekke opp.
Dette gjelder ofte nettsider i norge. Nettsider i norge må også ha ett org nummer.
Her ser du en falske siden som heter power norge. Så her er det stor forskjell på ekte og falsk nettside. Da har du sett på mye på Facebooksiden, men du må passe på enda en ting.
Det er når Facebooksiden er opprettet. Er Facebooksiden opprettet for flere år så kan det tyde på at den er seriøs, men det er ingen garanti. Er facebooksiden opprettet for uker eller noen måneder siden så styrer du unna. Høres det komplisert ut? Det er det ikke. På høyresiden på Facebooksiden står det alltid når den er opprettet på: Gjennomsiktighet på sider. Seriøse sider er også verfisert av Facebook. Dette merket kan også forfalskes.
Du må nødt til å sjekke når Facebooksiden er opprettet. Dette går igjen og igjen på masse svindel. Dette er utrolig viktig å sjekke.
Sjekkliste whois nettsider
På nettsider så er det flere ting man bør sjekke som på Facebook sider. Det er whois informasjon. Det er noe som alle nettsider i verden har. Whois gir deg følgene info:
- Når er nettsiden registert
- Hvem er eier
- Mail til eier
- Navn på eier
- Navn på selskap som eier siden
Jeg har tatt min egen nettside som eksempel. Når gjør ett whois søk på norske nettsider så må du bruke norid whois. Norske nettsider ender med .no for de som er er i tvil. Da vil du få fram mest info om bedrift i Norge. På norid vil du også finne ett org nummer. Der kan du kjøre søk i org nummer opp mot søk brønnøysundregisterne.
Whois høres kanskje komplisert ut, men det er kort fortalt bare å hente ut data om eier på en nettside.
Men eieren kan også ha valgt å skjult seg.
Da kan det se sånn ut. Du får dato på når nettside er registert, men eier får du ikke. Jeg skal ikke spinne videre på dette. Her er en liste du kan sjekke eier av nettsider på.
- Norid whois. Her kan du sjekke norske nettsider. Få tak i org nummer som du sjekker opp.
- Icann whois. Internet organisasjon som tildeler domener.
- Whois.com
- whois domaintools Finner domene eier og mye mere
Så her oppfordrer jeg til egen læring. Dette tar ikke lang tid du bør prøve allerede etter du har lest artikkelen. Du må også google nettsiden for å sjekke andres erfaringer før kjøp. Seriøse firmaer finner du også på trustpilot.
Sjekkliste nettbutikker
Alt for gode tilbud.
Her er 2 forskjellige nettbutikker med akkurat samme varer og bilder.
Når du blir lovet 99% 70% rabbatt. Alle butikker har fortjeneste. Ingen butikker gir bort noe som er nesten gratis som her.
Kjøp 3 stk med en gang
Når du kan få kjøp 3 produkter av det tilbudet du akkurat har sett. Dette har jeg sett på mange svindelsider. Da styrer du unna.
Live kjøp fra andre på nettsiden
Dette er ett triks for å trigge deg til å kjøpe. Jo flere som kjøper. Jo mer seriøst virker det. Disse kjøpene virker autogenerert uten rot i virkeligheten.
For mange tilbud
Når du har 50 % tilbud, bursdagstilbud på samme side.
Nedtelling på tilbud:
Nedtelling trigger deg til å kjøpe. Nettsiden kan være seriøs, men ser du nedtelling så må du dobbelsjekke enda mere før kjøp.
100 % sikker betaling
Husk at alle sånne logoer som dette kan kopieres opp på nettsiden. Det er ingen garanti for ett sikkert kjøp.
Kundeomtaler på nettside
Disse er lett å fabrikere falske med navn og bilder. Det gir også økt kredibilitet på nettsiden.
Oppdatere nettsiden
Dette har jeg sett på flere av nettsider som dere har tipset meg om. Nettsider oppgraderes fra tid til annen, men dette skal virke som ett trygghetstegn for dere. Det fører også til økt salg.
Du må også se etter dårlig nettdesign på nettsiden, men dette er en treningssak, men du kan sammenligne nettbutikken du vurderer kjøp hos med f.eks. komplett.no elkjop.no power.no som er store og seriøse nettbutikker.
Navn på nettside.
Mange svindelnettsider operer med nettsider som går på følelser. Legger til norway, norge, eksperten, spesialisten. Mange nettsider har også kontor i utlandet. Da må du passe på.
Masete tilbud
Så her har du fått mange tips over ting du kan sjekke selv. Du bør alltid tørre å stilles spørsmål, men dette kan fort oppsummeres med.
- Dato når Facebookside ble opprettet
- Dato når nettside ble opprettet
- Hvem eier facebooksiden og nettsiden?
- Kontakt info på nettside og facebookside.
- Hvem eier nettsiden? Er nettsidens eier skjult?
- Er tilbudene for bra til å være sant?
- Sjekk andres erfaringer.
For andre artikler se her, også sjekk ut oss på sosiale medier Facebook og Twitter.