Har du noen gang lurt på hvordan det å programmere fungerer? Hva er det egentlig man gjør når man programmerer? Hvorfor programmerer man? Er det veldig vanskelig å forstå hvordan det fungerer? I denne serien av artikler vil jeg prøve å forklare det på en måte sånn at til og med du som ikke kan noen ting om data forstår det.
For å lese neste artikkel i serien, trykk her: Programmering: Bruk av variabler
I dag begynner jeg med det aller mest grunnleggende du må vite. Først og fremst viser jeg frem en illustrasjon.
I dette bildet kan vi se at jeg har to kolonner. Den ene kolonnen inneholder navn, alder, yrke, nettside, bosted og diverse, den andre kolonnen inneholder Vidar, 32, IT-konsulent, datahjelperne.no, Oslo, Jeg programmerer!
Hva kaller vi disse kolonnene? Hva skal kolonnen som inneholder navn, alder, yrke, nettside, bosted og diverse hete? Og hva skal den andre som inneholder svaret hete? La oss starte med å si at dette heter spørsmål, og at den andre heter svar.
Som dere ser, så har jeg nå lagt til Spørsmål og Svar over kolonnene det gjelder. Under Spørsmål finner vi navn, alder, yrke, nettside, bosted og diverse. Under Svar finner vi Vidar, 32, IT-konsulent, datahjelperne.no, Oslo, Jeg programmerer!
Jeg har ringet rundt det for sikkerhets skyld. Hva har dette med programmering å gjøre?
Dette viser jeg fordi i programmering kaller vi dette for Variabel og Verdi.
For å være helt sikker har jeg ringet rundt det igjen:
La oss gå videre. Ser dere hva jeg har lagt til her?
Som dere ser, jeg har lagt til en ny variabel som heter “Presentasjon” og en verdi som sier
Hei, jeg heter {Navn}, er {Alder} år gammel, bor i {Bosted} og jobber som {Yrke} hos {Nettside}. {Diverse}
Dere ser at jeg har skrevet {Navn}, {Alder}, {Bosted}, {Yrke}, {Nettside} og {Diverse}. Dette er fordi jeg henviser til variablene som tidligere er laget: Navn, Alder, Bosted, Yrke, Nettside, Diverse. Når vi kommer i gang med programmering og gjør dette, så vil altså Presentasjon automatisk forstå hva den skal legge inn akkurat der istedenfor, og dermed svare med:
Hei, jeg heter Vidar, er 32 år gammel, bor i Oslo og jobber som IT-konsulent hos datahjelperne.no. Jeg programmerer!
Jeg håper at du nå forstår hva en variabel og hva en verdi er, og hvordan de kan brukes i programmering. Det trenger du å kunne for å lese resten av artikkelen.
Hva trenger man for å programmere?
Ikke noe spesielt. Man kan bruke notepad (notatblokk) på PC-en sin eller et hvilket som helst annet program som man kan bruke til å redigere tekst. Programmering er nemlig tekst det også. Bare tekst.
Som dere ser, her har jeg åpnet programmet notatblokk på PC-en min, og er klar til å programmere! La meg først forklare en ting: Det finnes flere ulike programmeringsspråk, det varierer hvordan de fungerer og hvordan man bruker variabler og verdier i de språkene. I denne artikkelen skal jeg bruke programmeringsspråket Python. Python kan brukes til mye, og er enkelt å lære seg.
La oss først starte med å bruke variablene og verdiene jeg tidligere har vist dere.
Som dere ser, så har jeg lagt inn variablene navn, alder, yrke, nettside, bosted og diverse og verdiene Vidar, 32, IT-konsulent, datahjelperne.no, oslo, jeg programmerer! For å gjøre det lettere å lese dokumentet skal jeg nå bruke mellomrom for å plassere tegnene på en strukturell måte. Dette er ikke obligatorisk for at programmeringen skal fungere, men er lettere for andre å lese. Her kommer det samme bildet igjen, men med mellomrom slik at det er lett for deg å lese.
Nå har vi variablene som skal brukes videre. Det er viktig at du husker at verdien må være inne i anførselstegn “ “ for at programmet skal forstå når innholdet starter og når det slutter. Glemmer du dette, vil du få en feilmelding når du starter programmet.
Bare så det er sagt: Det er ikke farlig å få en feilmelding. Programmering handler om å prøve og feile. Får du en feilmelding, sjekk hva som står i feilmeldingen, den pleier å fortelle hva problemet er, og det står ofte på engelsk. Da anbefaler jeg at du kopierer feilmeldingen og koden du har skrevet, og limer det inn til ChatGPT, som sannsynligvis vil oppdage hva feilen er, og påpeke den for deg, og rette det for deg.
La oss nå gå videre til variabelen som heter presentasjon. Som tidligere nevnt, så fungerer forskjellige programmeringsspråk på forskjellige måter. Det kommer jeg til å utdype senere.
Her ser vi at jeg har laget variabelen som heter presentasjon. Dere ser også at jeg har lagt til bokstaven f før anførselstegnene ” “, det er fordi vi skal fortelle Python at inne i denne variabelen ligger det andre variabler som den automatisk må oversette. Det kommer vi tilbake til.
Alle programmeringsspråk har det vi kaller for funksjoner. De brukes til ulike ting, men den aller mest grunnleggende funksjonen er den funksjonen som skriver ut ønsket tekst til brukeren. I Python heter funksjonen print. Enkelt og greit, skriv ut tekst. La oss implementere det i koden vår:
Jeg har brukt flere linjeskift (enter) enn nødvendig for å gjøre det lettere for deg å lese, men dette er altså ikke relatert til hvordan programmet fungerer. For all del kunne vi hatt det sånn:
Men det er altså ikke så lett for deg å lese.
Uansett, la oss fokusere mer på print-funksjonen. Som man kan se, så bruker jeg anførselstegn ” ” i den ene print, men ikke i den andre. Hvorfor er det slik? Jo, det er fordi print-funksjonen må forstå om den skal printe ut innholdet inne i parentes ( ) som ren tekst, eller om det er en variabel som den altså må automatisk oversette.
Rekkefølgen er også viktig. Hvis du skriver print før variabelen er satt, vil ikke det fungere:
Så det er altså viktig å sette variabler først, og bruke variablene etterpå, ikke motsatt. Dette er altså riktig rekkefølge:
OK, la oss teste programmet!
Nå har vi skrevet en liten snutt med kode, hvordan får vi til å kjøre denne koden? Det er faktisk mye lettere enn man skulle tro. Man lagrer enkelt og greit dokumentet:
Her velger vi “Lagre som” eller “Save as” på engelsk.
Nå må du følge godt med. Ser du hvilket filnavn jeg velger? Jeg velger et filnavn som slutter med .py, altså mittprogram.py – Dette er viktig, fordi .py forteller at dette er Python-kode. Det er også viktig at du velger at Lagre som type / Save as type skal være “Alle filer” eller “All files” på engelsk. Dette fordi notatblokk automatisk legger på .txt på slutten av alle filer som lagres. Hvis du glemmer å bytte fra txt til alle filer, så kommer filnavnet til å bli mittprogram.py.txt – og det vil ikke fungere.
OK, nå er mittprogram.py lagret i mappen programmering som ligger på skrivebordet mitt. La oss teste det!
Hva trenger jeg for å starte dette programmet?
Du må ha Python installert på PC-en din. Mange PC-er har allerede det innebygget, men hvis du ikke skulle ha det, så har NTNU en veiledning.
Nå har jeg åpnet mappen der jeg lagret mittprogram.py:
Som dere ser, så kjenner Windows igjen filen som en Python fil, det forteller meg at Python er installert og denne koden vil fungere. La oss kjøre filen. Jeg dobbelklikker på den. Det kommer opp et nytt vindu på PC-en, som forsvinner igjen umiddelbart. Ingenting vises for meg.
Hvorfor ikke? Det er fordi når programmet er ferdig med å gjøre det som står i koden, så avsluttes det automatisk. Siden dette er en veldig kort og enkel kode, så rakk jeg ikke å lese innholdet før programmet var ferdig og avsluttet seg selv. Hvis det var noen feilmeldinger, så rakk jeg heller ikke å lese dem. Hvordan skal jeg løse dette?
Vi bruker en funksjon som heter input. Den funksjonen baserer seg på å vente til brukeren har trykket på en tast før den fortsetter.
Som man kan se, så har jeg lagt til input(“Trykk en tast for å avslutte programmet.”) nederst i koden. input er funksjonen som hindrer skriptet fra å fortsette helt til brukeren har trykket en tast. Det jeg har skrevet inne i parentes ( ) og anførselstegn ” “ er meldingen som skal vises til brukeren i forbindelse med denne funksjonen. Nå lagrer jeg filen på nytt og prøver å starte det igjen.
Se her!
Dette er resultatet av koden vi har skrevet i notatblokken. Du ser at det fungerer helt akkurat som vi ønsker. Jeg trykker enter, og programmet avsluttes.
La oss nå ta opp de potensielle problemene med å ikke følge “reglene” for hvordan man programmerer. Dere husker at jeg nevnte rekkefølge tidligere. La oss nå endre rekkefølgen på koden og se hva som skjer. Nå legger jeg print funksjonene før variablene, og lagrer filen, og starter programmet på nytt. La oss se hva som skjer.
Programmet starter, men avsluttes umiddelbart. Derfor må jeg åpne ledetekst (CMD) og navigere meg til mappen Skrivebord/programmering, som jeg gjør med kommandoene cd Desktop og cd programmering, før jeg til slutt skriver kommandoen python3 mittprogram.py for at programmet skal starte inne i selve ledeteksten, og hvis det avsluttes, vises uansett resultatet inne i ledeteksten.
Som dere ser, så sier feilmeldingen: NameError: name ‘presentasjon’ is not defined. Det er fordi jeg byttet rekkefølge og skrev print før variabelen presentasjon var definert. Nå reverserer jeg disse endringene og viser dere noe annet.
Som dere ser, så har jeg nå plassert print på riktig sted igjen, det ligger etter variabelen presentasjon. Men ser du at jeg har fjernet f før anførselstegnene ” ” i presentasjon variabelen? Tidligere så den sånn ut:
Nå ser den sånn ut:
Nå lagrer jeg filen og starter programmet igjen.
Som du ser, fordi jeg fjernet f før anførselstegnene, forstår den ikke at {navn}, {alder}, {bosted}, {yrke}, {nettside} og {diverse} er variabler den skulle ha oversatt automatisk.
Dette er den fullstendige koden som vil fungere:
Hva med andre programmeringsspråk?
La oss snakke om PHP. Det er det mest brukte programmeringsspråket som brukes til hjemmesider. WordPress er basert på PHP.
For å vise dere at det er noen hovedforskjeller mellom de ulike programmeringsspråkene, viser jeg dere hvordan en tilsvarende kode ville sett ut i PHP:
Her ser dere to koder. Den ene koden er mittprogram.py, som jeg har vist dere tidligere. Den andre koden er et PHP-skript. Som dere ser blir variablene i PHP satt på en annen måte enn i Python. I PHP setter man variablene med dollartegn $ først: $navn, $alder, $yrke, $nettside, $bosted, $diverse, $presentasjon – Og man avslutter hver linje med semikolon ;
$navn = “Vidar”;
Glemmer du å avslutte en linje / variabel / funksjon med semikolon ; i PHP så vil du få en feilmelding.
Legg også merke til at vi starter PHP-koden med <?php og avslutter den med ?> – Det er viktig for PHP, ellers vil den ikke forstå at dette er et PHP-skript, og skriver da heller ut hele koden som ren tekst.
Som du også ser, så bruker vi echo for å skrive ut tekst til brukeren i PHP, mens i Python bruker vi print.
Lærte du noe nytt idag?