Du har akkurat kjøpt en smarttelefon som har fått operativsystemet android installert. Du har aldri prøvd dette før så hva gjør du?
Her skal jeg lage en guide som gir deg en innføring i hva du bør gjøre og få satt opp på telefonen din så du kan utnytte den på en best mulig måte.
1. Opprette en Google konto
Hva er det første du trenger? Jo det er en Google konto. Under instillinger på telefonen din så kan du også opprette andre typer kontoer, men det skjer etterhvert som du installerer apper som: instagram, twitter, facebook o.s.v. Under instillinger og kontoer kan du også opprette epost konto for andre kontoer enn gmail.
Google har som kjent masse tjenester som du kan dra nytte av via pc og smartmobilen du nettopp har kjøpt.
Google har også mange produsenter og versjoner av Android.
Jo nyere versjon du har jo bedre. Siste versjon er Kitkat.
Det du må huske på det er at produsentene gjør endringer på Android, men google lanserer sine egne produkter og de kalles for Nexus.
Første problem som dukker opp er hvordan få overført alle kontakter fra din gamle mobil.
Jeg anbefaler at du lagrer alle kontaktene dine på Google kontoen din. Får du en ny android mobil en gang i fremtiden så slipper du å legge dem inn på nytt.
Det som er viktig å tenke på med google kontakter. Her har du 2 veis synkronisering. Laster du kontakter inn på telefonen din via google kontoen din eller via pc`en/mac. Så oppdateres de begge veier. Så dette er genialt. Anbefaler å sette dine viktigste venner som starred i android. Det er også lett å flytte kontakter via gruppene.
De fleste produsentene har guider for overføre kontakter fra mobil til mobil.
Da må du opprette en Samsung konto på nettsiden eller på mobilen. For å ta i bruk denne tjenesten.
Samsung kontoen vil også gi deg tilgang til Samsung sin appbutikk og gir deg oppdateringer på telefonen.
Når det er gjort vil du få en melding på telefonen din som du må akseptere.
Da er kontakter på plass og telefonen din kan spores opp, men er android ett sikkert operativsystem?
4. Sikkerhet på android
På denne siden til android kan du lese deg opp åssen systemet er sikret og hva som er forberedet fra hver versjon.
Google har mange ledd som man må igjennom før telefonen kan bli infisert og det er meget sikkert med tanke på at det er blitt aktivert over 1 milliard enheter. Så nei du skal ikke trenge antivirus på mobilen, selv om det finnes mange varianter der ute.
Android har også mange apper og tjenester som kjører av Google som alltid vil være der, mange klager på dem, men de har som oftest en hensikt i google sitt store nettverk.
Her er noen av dem:
Google play tjenester får masse klager på Google play butikken til Google. For folk som ikke vet hvorfor så er dette en app som bare tar opp plass. Får de som vet hva denne appen gjør så sørger den for å holde telefonen din oppdatert. Så google kan overstyre mobilprodusentene til en viss grad.
Google har også større planer med denne tjenesten. Så den bør du fra i dag sette pris på. Det er usle 22 mb. Du finner også mange av Google sine apper som er innebygde her.
Google+ google sitt sosiale nettverk kan du heller ikke fjerne. Dette er google sitt sosiale nettverk. Google+ kan ogås ta kopi av alle bilder du lagrer på mobilen din og lagre i skyen med autobackup. Google hjelper deg også med å gjøre dine filmer og bilder bedre. Sett deg inn i google+. Det er ett spennende og spamfritt sosialt nettverk.
6.Installere apper via pc/mac.
Neste tips er at du kan installere alle apper via en pc eller mac via Google Play butikken. Du velger installer og appen blir så installert rett på mobilen din. Praktisk ikke sant?
Du må huske å sette på passord på Google play. Så ikke pod`en din kan tømme visa/masterkortet du har knyttet til telefonen. Du bør også sette på oppdateringer kun via wifi, med mindre du har ett abbonnement som kan ta store datakostnader. Det må settes opp på hver enkelt mobil/nettbrett.
Når det gjelder antall enheter så kan du ha mange telefoner og nettbrett registert mot samme konto og det er ganske praktisk. Du bør også ha ett visst antall apper på mobilen din og det har jeg laget en oversikt på her.
7.Flytte filer over på minnekort.
Noen telefoner har minnekort og andre ikke, men av og til så kan man ikke flytte programmer man har installert over på minnekortet lett. Da kan du forsøke denne løsningen. NB: Gjøres på eget ansvar.
8. Tilpasse startmeny og hjemskjerm
Når du installerer en app på telefonen din så lages det automatisk en snarvei til programmer på telefonen din. Har du ledig plass på hjemskjermen din så blir appene installert der automatisk. Du har også widgets som er levende bilder som du kan legge på startskjermen. Det er noe som skiller android fra iPhone.
Du kan også legge til levende bakgrunner som heter widgets. De tar ofte litt mere plass.
10. Tilpasse toppmenyer.
På nyeste android versjon kan du dra fingerene ned med 1 eller 2 fingre. Du kan også tilpasse disse menyene under instillinger, men dette varierer noe fra produsent til produsent.
11. Tilpasse skjermer
Her er det også variasjoner fra produsent til produsent, men drar du fingrene sammen så vil menyene dine vises på telefonen din og da er det lett å tilpasse å fjerne ting. Det gjør du ved å dra meny til søppelkassen med fingrene dine.
12. Aktiver Google nå
Google nå er en tjeneste fra Google som gir deg informasjon der du der basert på hva du søker på på internet. Samt hvor du beveger deg rundt i verden.
Tjenesten aktiveres ved å holde inne menyknapp og trykke på google ikon. Eller trykke på menytast og trykke på google ikon.
13. Avslutte mobil meny
Her er det også flere valg, men her bestemmer også produsent mye hvordan det skal se ut på mobilen din.
Du kan få varsel via app eller sms. Dette endrer du under instillinger på din google konto.
15. Del ut internet på mobilen din
16. Installer office pakke.
Google har kjøpt opp firmaet som laget quickoffice og inkludert det i tjenestene sine. 1. Gang du aktiverer dette så får du 15 gb mere minne på Google disk.
17. Google disk
Lar deg jobbe i skyen med filer fra office pakken, samt at du kan samkjøre filer og dokunenter med andre. Du kan lage registeringskjemaer på nett og dele på nettsiden din og all info kan du få rett på mobil eller pc.
Dette er ett meget praktisk verktøy. Anbefaler alle å lagre i skyen som backup, men du må ikke buke Google disk. Jottacloud, Skydrive og andre skytjenester kan også brukes på android.
Sikkerhet er viktig og du har alltid mange valg for å sikre mobilen din så ikke fremmede får tilgang på din info. Mønster, pin eller passord anbefales.
20. Aktiver snarveier på låseskjermer
Her er det begrensninger fra produsent til produsent selv om android er ett åpent operativsystem.
Da kan du få direkte snarvei til nyheter og kamera o.s.v.