Nå som GDPR er lansert og mange firma må åpne opp om hvordan de bruker dine data. Så ønsker jeg å ta en ny sjekk på disse. Jeg laget en tilsvarende artikkel for en stund siden, men den må nå bli oppdatert. Mange selskap har endret eller gjort mere åpne vilkår i etterkant. Data og innsamling av data skjer overalt i dag. Selv på “uskyldige tester” på nett. For å selv finne ut av dette så må du søke etter personvern og behandling av dine data. Så er de store bedre enn de små?
Facebook:
Facebook er en gigtant i dag og de samler inn masse data, men hva kan jeg finne ut om hva de samler inn? Da må jeg sjekke retningslinjer for data. Husk at Facebook eier Instagram og Whatsapp i tillegg. Jeg tar kun for meg Facebook.
Som du ser så samler de ganske mye informasjon om din datamaskin og mobiltelefon. Da er ikke informasonskapsler tatt med. Det jeg reagerte på siste er at Facebook samler inn info om deg selv om du ikke har en Facebook konto en gang. Driver de fortsatt med dette?
De gjør de, men de har endret ordlyden siden sist, men de følger med på deg om du har en Facebook konto eller ikke.
Facebook har også informasjonskapsler som lagrer data om deg i 2 år på det meste. Så da vet du at Facebook samler inn masse info om deg, men de er i allefall åpne om hvordan de gjør det nå. Dette er mye bedre enn sist, men dette er også tungt stoff. Du kan også selv lese mere hvis du vil her:
Facebook har masse av disse sidene som er fulle av info og du kan selv finne mye mere. Da går jeg videre til Google.
Google:
Google er jo som kjent ett gigant selskap der masse er gratis, men hva koster det deg som forbruker? Hva samler de inn av data?
Det første jeg finner er samme vilkår som hos Facebook. Google kan selge dine data overalt i verden kort fortalt, men det er desverre noe man må forholde seg til på nett i dag. Hvis du skal bruke tjenestene til Google. Hva samler de om deg, din data og mobil?
Som du ser så samler også inn info om deg når du ikke er logget på Google kontoen din. Så Facebook og Google kjører samme praksis.
Videre så logger de alt av info med ip, enhet, nettleser, wifi o.s.v om deg når du bruker tjenestene til Google. Det jeg syntes er positivt med Google er at de legger opp til at du kan slette alt lett og greit. Facebook ligger langt etter der. Videre så samler Google også inn mye gps informasjon.
Det neste jeg leter etter da er informasjons kapsler. Hva heter de og åssen er de i bruk hos Google.
Som du ser så samler også Google inn mye. Flere informasjonskapsler lagres i over 2 år. Google har også egne kapsler for Google Analytics. Så dette blir fort en del. Facebook var mere åpen her. Her har Google en jobb å gjøre. Få av kapslene er navngitt. Det skjedde kun på Google Analytics. Under legger jeg litt linker så du selv kan lese.
Microsoft:
Neste ut er Microsoft. De er også giganter og har masse store datatystemer over hele verden, men hva samler de inn om deg og meg?
Videre så gir du også Microsoft en verdensomspendene lisens til å selge alle dine data og ditt innhold. Så Google og Microsoft er verst her til nå altså. Jeg har ikke funnet samme teksten om Facebook. Så finner du så gi meg beskjed så legger jeg inn.
Som grunnleggende info så samler de ganske mye informasjon om deg, men dette er bare grunnleggende. De har utvidet også.
Så Microsoft samler mye inn om deg som Google og Microsoft. Da har jeg ikke tatt for meg informasjonskapsler. Microsoft har gjort det vanskelig å lage bilde av teksten så da får jeg bare kopiere teksten inn på siden her.
Vår bruk av informasjonskapsler og lignende teknologier
Microsoft bruker informasjonskapsler og lignende teknologier til flere formål, avhengig av konteksten eller produktet, inkludert til å:
- Lagre preferansene og innstillingene dine. Vi bruker informasjonskapsler til å lagre preferansene og innstillingene på enheten, og for å forbedre brukeropplevelsen din. Hvis du for eksempel skriver inn en by eller et postnummer for å hente lokale nyheter eller værinformasjon på et av Microsofts nettsteder, lagrer vi denne informasjonen i en informasjonskapsel slik at du får se den relevante lokale informasjonen neste gang du besøker nettstedet (avhengig av innstillingene dine). Hvis du lagrer innstillingene dine med informasjonskapsler, for eksempel det foretrukne språket ditt, slipper du å angi innstillingene gjentatte ganger. Hvis du reserverer deg mot atferdsbasert annonsering, lagrer vi reservasjonsinnstillingen din i en informasjonskapsel på enheten din.
- Pålogging og autorisasjon. Vi bruker informasjonskapsler for å godkjenne deg. Når du logger på et nettsted med din personlige Microsoft-konto, lagrer vi et unikt ID-nummer og tidspunktet for innloggingen i en kryptert informasjonskapsel på enheten din. Denne informasjonskapselen gjør at du kan navigere på nettstedet uten å måtte logge på på nytt for hver side du åpner. Du kan også lagre påloggingsinformasjonen din, slik at du ikke trenger å logge på hver gang du går tilbake til nettstedet.
- Sikkerhet. Vi bruker informasjonskapsler til å behandle informasjon som hjelper oss å sikre produktene våre, samt for å oppdage svindel og misbruk.
- Lagre informasjon du oppgir på et nettsted. Vi bruker informasjonskapsler for å huske informasjon du har delt. Når du oppgir informasjon til Microsoft, for eksempel når du legger til produkter i en handlekurv på Microsoft-nettsteder, lagrer vi informasjonen i en informasjonskapsel for å huske informasjonen.
- Sosiale medier. Noen av nettstedene våre omfatter informasjonskapsler for sosiale medier, inkludert de som gjør at brukere som er logget på den sosiale medietjenesten, kan dele innhold via denne tjenesten.
- Tilbakemelding. Microsoft bruker informasjonskapsler slik at du kan gi tilbakemelding om et nettsted.
- Atferdsbaserte annonser. Microsoft bruker informasjonskapsler til å samle inn informasjon om Internett-aktiviteten din og identifisere interessene dine, slik at vi kan levere annonser som er relevante for deg. Hvis du vil reservere deg mot atferdsbaserte annonser fra Microsoft, kan du gå du til avsnittet Slik får du tilgang til og kan kontrollere personlig informasjon i denne personvernerklæringen.
- Vise annonser. Microsoft bruker informasjonskapsler til å registrere hvor mange besøkende har klikket på en annonse, og for eksempel til å registrere hvilke annonser du har sett, slik at du ikke ser den samme gjentatte ganger.
- Analyse. Vi bruker informasjonskapsler for første- og tredjeparter og andre identifikatorer til å samle inn bruks- og ytelsesdata. Vi kan for eksempel bruke informasjonskapsler til å telle antall unike besøkende på en nettside eller tjeneste eller til å utarbeide annen statistikk om driften av produktene våre.
- Ytelse. Microsoft bruker informasjonskapsler for å forstå og forbedre ytelsen til produktene våre. For eksempel bruker vi informasjonskapsler til å samle inn data som hjelper til med belastningsfordeling, noe som sikrer at nettstedene våre kan holdes i gang.
Noen av informasjonskapslene vi vanligvis bruker, er oppført nedenfor. Listen er ikke utfyllende, men viser hovedgrunnene til at vi bruker informasjonskapsler. Hvis du besøker et av nettstedene våre, vil dette nettstedet bruke noen av eller alle disse informasjonskapslene:
- MUID, MC1 og MSFPC. Identifiserer unike nettlesere som besøker Microsoft-nettsteder. Disse informasjonskapslene brukes i forbindelse med annonsering, nettstedsanalyse og andre driftsformål.
- ANON. Inneholder den unike identifikatoren ANID, som er avledet fra Microsoft-kontoen din og brukes i forbindelse med annonsering, tilpassing og driftsrelaterte formål. Hvis du har valgt å reservere deg mot atferdsbaserte annonser fra Microsoft, og har knyttet reservasjonen til Microsoft-kontoen din, blir dette valget lagret i denne informasjonskapselen.
- CC. Inneholder en landskode som fastsettes ut fra IP-adressen din.
- PPAuth, MSPAuth, MSNRPSAuth, KievRPSAuth, WLSSC, MSPProf. Bidrar til å autentisere deg når du logger på med Microsoft-kontoen din.
- MC0. Oppdager om informasjonskapsler er aktivert i nettleseren.
- MS0. Identifiserer en spesifikk økt.
- NAP. Inneholder en kryptert versjon av landet ditt, postnummeret ditt, alder, kjønn, språk og yrke (hvis dette er kjent), basert på Microsoft-kontoprofilen din.
- MH. Finnes på partnersider der Microsoft har en partnerannonsør. Denne informasjonskapselen identifiserer annonsøren, slik at riktig annonse velges.
- childinfo, kcdob, kcrelid, kcru, pcfm. Inneholder informasjon som Microsoft-kontoen bruker på sidene sine når det gjelder barnekontoer.
- MR. Brukes til å samle inn informasjon for analyseformål.
- x-ms-gateway-slice. Identifiserer en gateway for belastningsfordeling.
- TOptOut. Registrerer beslutningen din om å reservere deg mot atferdsbaserte annonser fra Microsoft.
I tillegg til informasjonskapslene som Microsoft plasserer når du besøker nettstedene våre, kan også tredjeparter plassere informasjonskapsler når du besøker Microsoft-nettsteder. Eksempel:
- Selskaper vi leier inn for å levere tjenester på våre vegne, for eksempel nettstedsanalyse, utplasserer informasjonskapsler når du besøker nettstedene våre. Se bortvalgskoblingene nedenfor.
- Bedrifter som leverer innhold til Microsoft-nettsteder, for eksempel videoer, nyheter eller annonser, utplasserer informasjonskapsler på egen hånd. Disse bedriftene bruker dataene de behandler, i samsvar med sine egne personvernerklæringer, som kan gi disse bedriftene tillatelse til å samle inn og kombinere informasjon om aktivitetene dine på ulike nettsteder, apper eller elektroniske tjenester.
Som du ser så blir det en del her også. Microsoft har også lagt opp til at du kan slette informasjon om deg selv. Du han også lese mere her fra Microsoft.
Apple:
Til slutt er det Apple. De sier jo at de er ett hardware selskap og ikke ett programvareselskap, men da skal jeg se hva jeg finner om hva de samler inn om deg.
Apple gjør det samme som de andre når det kommer til innsamling av informasjon. Når de gjelder informasjonskapler så sier de lite eller ingenting om bruk og hva de heter.
De samler også inn mye info bare du besøker nettssiden på samme måte som Google og Facebook.
Så her har Apple en jobb å gjøre. Microsoft og Google har publisert mye mere info enn Apple. Her er mere info så du kan lete selv:
Apples bruk av informasjonskapsler
Vi lever i en verden der teknologi blir mere og mere viktig. Derfor blir det mere og mere viktig for å fortelle oss forbrukere om hva de bruker dine data til. Du har ikke sjans til å få en oversikt på dette selv. Det kan kreve mye arbeid og det blir fort vanskelig. Uansett så drar jeg en kjapp konkusjon ut av dette.
Microsoft og Google kan selge dine data over hele verden. Apple og Facebook samler inn data om deg selv om du ikke har en konto. Alle samler igjen masse info om ip, nett, enhet, mobil, imei og alt utstyr du bruker.
Igjen så må du søke kunnskap. Tørre å stille spørsmål og se hva som faktisk finnes av deg på internet. Det blir bare viktigere og viktigere i tiden som kommer.
For andre artikler se her, også sjekk ut oss på sosiale medier Facebook og Twitter.