Forstå TLD, Domene og Subdomene: Byggesteiner på Internett
Når du bruker internett, ser du ofte rare ting i nettadressene øverst i vinduet ditt, ikke sant? La oss ta en nærmere titt på noen av disse rare delene, som TLD, domene og subdomene, og finne ut hva de egentlig betyr.
TLD – Toppnivådomenet: La oss begynne med den delen helt bakerst, etter punktumet. Dette kalles TLD eller toppnivådomenet. Det høres kanskje skikkelig teknisk ut, men det er egentlig bare en forkortelse som sier hvilken type nettside det er. For eksempel i nettsiden “m.dnb.no,” er “no” TLD-en. Noen ganger er TLD-er som bokstavkoder for forskjellige land, og andre ganger er de mer generelle, som “.com” eller “.org.”
Domenet: Nå, la oss se på den delen rett før TLD-en. Dette er domenet. Domenet er som navnet på nettsiden. Hvis vi bruker “m.dnb.no” igjen, så er “dnb” selve domenet. Det er som å si “Hei, jeg vil besøke nettsiden til dnb.” Domenet hjelper oss med å finne den spesielle nettsiden vi leter etter.
Subdomene: Her er det litt triksier! Noen ganger har nettsider en ekstra del før domenet. Dette kalles subdomene. Hvis vi tar “m.dnb.no” som eksempel igjen, er “m” subdomenet. Tenk på subdomenet som en ekstra kategori eller avdeling på nettsiden. Noen ganger bruker nettsider subdomener for å organisere ting bedre eller vise forskjellige versjoner av nettsiden, i dette eksempelet hos DNB så står m for mobil.
Så neste gang du er på internett og ser en nettsideadresse som “noe.noen.no,” husk at dette er som adressen til et hus. Først har du subdomenet, så domenet (selve huset), og til slutt TLD-en som forteller deg hva slags sted det er på internett.
Noen bruker subdomener for å skille mellom for eksempel skrivebordsversjon og mobilversjon av nettstedet sitt. Det finnes også noen som tilbyr folk å opprette en hjemmeside på et subdomene under et domene de selv eier, for eksempel blogg.no, man kunne få sin egen blogg med navn.blogg.no.