Det er veldig mange som tror at man kan få virus av alt man trykker på internett og Faceook, men stemmer det? Veldig mange aviser og personer advarer mot at man kan få virus av å trykke på en link på internett. Det er mange som er med å spre falsk info her fordi de ikke kilde sjekker. Det gjelder aviser og personer. Du ser det ofte som følgene:
- Nytt hissig Facebook virus spres
- Nytt virus på Facebook herjer
- Er du på Facebook. Unngå denne virus fellen
Jeg har sjekket maaange sånne avis artikler og de dokumenterer ikke noe på hvordan dette spres. De har ikke kompetansen til å få dette korrekt.
Så når mange advarer og kaller alt for virus uten å faktisk sjekke hva det er. Så skremmer man folk unødig. Man må heller vente til fakta kommer fram så kan man dele konstrukiv og bra info. Istedenfor å kalle alt man ikke forstår for virus.
Denne advarselen her ser jeg ofte når mange som har trykket på spam på Facebook. De kaller det for virus. Bildet på toppen i artikkelen er sakset fra Nordlys som advarer om Facebook virus. Vet du hva som er felles for de 2? Ingenting er dokumentert om at dette er ett virus. Det finnes ingen forklaring på hvorfor det er ett virus. Ingenting er testet og dokumentert. Da kaster man bare ut en påstand og man har en dårlig sak.
Gjør du ett kjapt google søk så finner du fort ut at media tjener gode penger på å skremme folk. Jeg har også tatt opp dette temaet tidligere. Så dette bunner egentlig i ett veldig enkelt spøsmål.
Får du virkelig virus av og trykke på link og nettadresser på Facebook og internet? Eller sprer dine venner og avisene falske nyheter?
Siden jeg har startet denne siden så har jeg trykket meg igjennom virus, malware og spam de siste 10 årene. Har jeg noe avansert beskyttelse? Av og til kjører jeg en virtuell sandkasse på pc. Det vil si at skadevare ikke kjøres lokalt på min pc. Dermed får jeg ikke virus. Ellers så tester jeg i Chrome. Jeg må teste i systemer dere bruker med andre ord. Så hva kan skje når du trykker på en såkalt “virus link”?
Du kan bli sendt igjennom mange nettsider.
Det gir deg ikke virus, men det skjer ofte på svindel. Det går ofte veldig fort og alle får ikke det med seg.
Du kan bli lurt til falske hjelpesider for å fikse pc
Men disse filene hopper ikke inn i pcen din. Her må du faktisk laste den ned å kjøre den falske programvaren på din egen pc selv og da får du faktisk virus.
Du kan bli lurt til å gi fra deg brukernavn og passord.
Du kan bli lurt til å skrive inn brukernavn og passord på falske sider. Ved facebook video og lignende, men det gir deg ikke virus. Her blir kontoen din tatt over til å spre spam. Du har mistet kontroll og dermed kan det se ut som “virus”. De som har kontroll på din facebook konto vil kjøre script for å spamme dine venner. Det kan se ut som virus fordi mange får det samtidig, men det er det ikke.
Du installerer Chrome plugins på pc for å kunne se en video
Dette er ikke noe virus da det lett kan fjernes uten noe antivirus program. Instillinger -> flere verktøy -> utvidelser. Fjern plugin eller så kan du tilbakestille Chrome under avanserte instillinger. Disse var det mye av før, men nå ser det ut som Google har tatt grep. Disse Chrome pluginene har jeg ikke sett på lange tider.
Du laster ned og kjører vedlegg fra ukjente mail
Som i denne saken her. Du må fakstisk åpne mailen, laste ned å kjøre filen for å få virus.
Så kan du få viruset?? Ja det kan du, men det krever en god innsats fra deg. Ingenting hopper inn i pc`en din av seg selv.
- Du må trykke flere steg for å faktisk laste ned skadevare.
- Du må skrive inn ditt eget brukernavn og passord på fremmede nettsider.
- Du kjører plugins i chrome som du selv kan fjerne uten antivirus program, men de må selv installeres i Chrome.
- Du installerer frivillig virus fra ukjente mail.
Kort fortalt bunner dette i at folk trykker linker man ikke bør. Dette spres ikke magisk av seg selv. Og nei dette er ikke så ofte virus som aviser og folk skal ha det til.
Det finnes jo også unntak av regelen når folk eller hackere planter skadevare på pc`en din eller hacker kontoene dine, men det er ikke det folk flest spør om på denne siden.
For andre artikler se her, også sjekk ut oss på sosiale medier Facebook og Twitter.