Site icon Datahjelperne

2G i Norge stenges ned – Er du forberedt?

3288ef78-0d86-43d5-ad8a-08bf472692ee

Bekymringer ved nedstenging av 2G-nettet i Norge etter 2025

Mobilnettverk utvikler seg raskt, og i Norge har vi sett en gradvis utfasning av eldre teknologier til fordel for mer moderne løsninger. Nå står 2G-nettet for tur, Telia vil bygge ned nettet fra og med år 2025, og dette vekker bekymringer blant flere aktører, inkludert beredskapsorganisasjoner, industri og forbrukere. Nedstenging av 2G-nettet har både teknologiske og samfunnsmessige implikasjoner som må vurderes nøye. Telenor hadde opprinnelig tenkt å følge det samme tidsskjemaet som Telia og stenge det ned i løpet av 2025, men har etter en ny vurdering gjort helomvending, og vil beholde 2G-nettet frem til 2027 før det stenges helt ned.

Historien bak 2G i Norge

2G-nettet ble lansert tidlig på 1990-tallet og har siden vært en bærebjelke for mobilkommunikasjon i Norge. Teknologien har vært pålitelig for taleanrop, SMS og enkelte maskin-til-maskin (M2M) løsninger. Til tross for at nyere generasjoner (3G, 4G og nå 5G) har erstattet mange av 2Gs funksjoner, er nettet fortsatt i bruk av mange enheter og systemer.

Hvilke enheter blir påvirket?

Berørte enheter er blant annet eldre mobiltelefoner uten støtte for 4G eller 5G, alarmsystemer og trygghetssystemer, heisalarmer, eCall-nødsystemer i biler og sensorer. Når 2G-nettet stenges ned vil det ikke være mulig for 2G-oppkoblede-enheter å kommunisere med nettet, og de vil da følgelig slutte å fungere.

Mer informasjon

Er du usikker på om du blir berørt? Ta gjerne kontakt med oss eller din mobiloperatør, så får du de svarene du trenger.

Hvem blir påvirket av nedstengingen?

  1. Nødkommunikasjon og beredskapstjenester
    • Flere nødalarmsystemer og sikkerhetsløsninger bruker fortsatt 2G-nettet. Disse inkluderer eldre trygghetsalarmer for eldre og sårbare personer, samt alarm- og overvåkingssystemer i industrien.
    • Det er en risiko for at kritiske tjenester ikke får oppdaterte enheter i tide, noe som kan føre til sikkerhetsutfordringer. Hvis man benytter seg av Telenors nett, vil man altså ikke påvirkes av dette i løpet av 2025, da det kun er Telia som stenger ned sitt 2G-nett.
  2. IoT og M2M-enheter
    • En betydelig mengde maskin-til-maskin-kommunikasjon (M2M) opererer fortsatt over 2G-nettet. Dette inkluderer blant annet betalingsautomater, smarte målere i strømnettet, og enkelte systemer i transportbransjen.
    • Mange av disse enhetene vil kreve oppgraderinger eller utskiftning for å kunne fungere på 4G eller 5G, noe som kan bli kostbart og tidkrevende. Vi anbefaler imidlertid å gjøre dette uansett, fordi 4G / 5G er mye bedre enn 2G på mange måter. Den eneste forskjellen er at rekkevidden på 2G-nettet er bedre enn på 4G og 5G, men dersom operatørene plasserer flere “antenner”, altså basestasjoner, vil de uansett gjøre opp for det på den måten.
  3. Dekning i distriktene
    • I enkelte avsidesliggende områder gir 2G-nettet fortsatt den beste dekningen, spesielt for grunnleggende taleanrop og SMS.
    • Dersom ikke alternative løsninger er på plass i tide, kan det oppstå en periode med redusert tilgjengelighet på mobilnett i enkelte områder.

Fordeler ved nedstengingen

Til tross for bekymringene, er det også flere fordeler med å fase ut 2G:

Hva bør gjøres?

For å sikre en smidig overgang må myndigheter, teleoperatører og næringslivet ta en rekke grep:

Er det grunn til å være bekymret?

Nedstengingen av 2G-nettet i Norge er et naturlig steg i den teknologiske utviklingen, men må gjennomføres på en ansvarlig måte for å unngå negative konsekvenser. Kritiske tjenester, næringsliv og enkeltpersoner må få nødvendig støtte og informasjon for å sikre en smidig overgang til nye nettverk. Uten tilstrekkelige tiltak kan vi risikere forstyrrelser i kommunikasjon, økt sårbarhet for enkelte grupper og betydelige kostnader for mange aktører. Derfor er det avgjørende at denne prosessen håndteres på en bra måte, og vi anbefaler sterkt å fokusere på det som vil skje i fremtiden, og oppgradere utstyret sitt.

Exit mobile version